Banky v USA musí od roku 2015 výrazně omezit rizikové transakce

10.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 10. prosince (ČTK) - Banky ve Spojených státech budou moci na finančních trzích obchodovat jen pro své klienty, na vlastní účet to budou moci dělat jen na svou ochranu před tržními riziky anebo při úpisech cenných papírů. Tak zní konečná verze takzvaného Volckerova pravidla, na němž se dnes shodlo pět amerických regulačních úřadů. Zákaz obchodů na vlastní účet, založený na zákoně o reformě finančního sektoru z roku 2010, začne pro největší banky platit až od roku 2015.

Zákon, který reagoval na hlubokou finanční krizi, nastínil obecné pravidlo nazvané podle někdejšího šéfa centrální banky (Fed) Paula Volckera. Ten prosazoval, aby banky měly zakázáno ohrožovat peníze vkladatelů rizikovými obchody na vlastní účet. Banky může regulace připravit o miliardy dolarů na ziscích, bankovní sektor by ale měl být podle představ regulačních orgánů díky tomu bezpečnější a odolnější vůči finančním krizím.

Opatření, na něm se úřady shodly, také omezuje investiční propojení bank s hedgeovými fondy, které se věnují často rizikovým investicím. Konečná verze Volckerova pravidla je podle agentury Reuters k obchodování bank přísnější než návrhy z doby před dvěma lety.

Regulační úřady chtějí mimo jiné zabránit bankám v takzvaném portfoliovém jištění. To je praxe, kdy obchodníci bank vstupují do všech možných obchodů pod záminkou jištění jakýchkoli rizik kdekoli v bance. V podstatě jde ale jen o spekulace. "Pravidla zabrání takzvanému makrohedgingu, který způsobil finančním institucím v minulosti vysoké ztráty ze spekulací," uvedl ve sdělení šéf Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC) Martin Gruenberg.

Cílem tohoto opatření je zabránit opakování takových obchodních debaklů, jakým byla loňská obchodní ztráta banky JPMorgan v částce šesti miliard dolarů (zhruba 119 miliard Kč). Případu se přezdívá "londýnská velryba", a to právě kvůli obří pozici, do níž londýnští obchodníci této banky vstoupili.

Banky ale dostanou širší výjimku z obchodování se státními dluhopisy, než jak se původně zamýšlelo. V reakci na stížnosti z Evropy budou moci obchodovat nejen s americkými, ale i se zahraničními obligacemi.

Opatření vstupují v platnost v červenci 2015, což je o rok později, než se předpokládalo. Regulační úřady opakovaně překračovaly v dokončení Volckerova pravidla stanovené termíny a regulace se mezitím rozrostla na téměř 900 stránek textu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK