Markit: Podnikatelský sektor USA tento měsíc udržel tempo růstu

18.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. prosince (ČTK) - Aktivita v americkém podnikatelském sektoru si tento měsíc udržela tempo růstu, dál se přitom zlepšovaly podmínky v sektoru služeb. Podnikům přibývalo zakázek, a tempo přijímání nových pracovníků se tak dostalo na nejvyšší úroveň za čtyři roky. Vyplývá to z předběžných výsledků průzkumu mezi nákupními manažery, které dnes zveřejnila organizace Markit.

Souhrnný index aktivity soukromého sektoru, který zahrnuje průmysl i služby, pro tento měsíc dosáhl hodnoty 56,2 bodu. Zůstal tak na stejné úrovni jako v listopadu, a zároveň nad padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

V sektoru služeb index aktivity vzrostl o desetinu bodu na 56 bodů. Stalo se tak díky přílivu nových zakázek, kvůli nimž podniky musely najmout další pracovníky. Tempo přijímání nových zaměstnanců tak v tomto sektoru zrychlilo na 55,7 bodu. Je to nejvyšší hodnota od konce roku 2009, kdy Markit začal údaje sbírat. Zároveň to je výrazné zlepšení proti listopadu, kdy index najímání nových pracovníků dosáhl nejnižší hodnoty za osm měsíců.

V celém podnikatelském sektoru se index zaměstnanosti zvýšil z 52,4 bodu na 55,4 bodu.

"Obzvlášť optimistickou zprávou je to, že růst zaměstnanosti zrychlil ve službách i ve zpracovatelském průmyslu," uvedl hlavní ekonom organizace Markit Chris Williamson, jehož citovala agentura Reuters. Údaje podle něj naznačují, že největší světová ekonomika by v prosinci mohla snadno vytvořit více než 200.000 nových pracovních míst. Americká ekonomika minulý měsíc tuto hranici podle ministerstva práce překročila o zhruba 3000 nových míst.

Jestliže zaměstnanost dál poroste podobným tempem, mohlo by to americkou centrální banku (Fed) přimět k tomu, aby začala svůj program na podporu domácí ekonomiky omezovat dřív, než se všeobecně očekává.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK