Důvěra v českou ekonomiku v prosinci opět stoupla

20.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. prosince (ČTK) - Důvěra v českou ekonomiku pátý měsíc za sebou stoupla. V prosinci se souhrnný indikátor důvěry proti listopadu zvýšil o jeden bod na 5,5 bodu. Zvýšila se důvěra v obchodě a ve vybraných odvětvích služeb, v průmyslu se nezměnila a ve stavebnictví mírně klesla. U podnikatelů důvěra rostla, naopak u spotřebitelů se téměř nezměnila, informoval dnes Český statistický úřad.

"Indikátor spotřebitelské důvěry se v prosinci meziměsíčně téměř nezměnil, ale v meziročním srovnání je vyšší," uvedli statistici.

Podle jejich zjištění se ale spotřebitelé o něco více obávají zhoršení celkové ekonomické situace v příštích dvanácti měsících. Obavy z jejich vlastní finanční situace nebo ze zvýšení nezaměstnanosti jsou v porovnání s listopadem stejné. Nezměnil se ani jejich úmysl spořit, mají ale menší ochotu pořizovat předměty dlouhodobé spotřeby. Více se však obávají zdražování, doplnil ČSÚ.

Indikátor důvěry v obchod od listopadu poskočil o 6,3 bodu a ve vybraných odvětvích služeb včetně bankovního sektoru o 2,4 bodu.

ktp rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK