Jihočeská Madeta zvýšila loni tržby o 100 milionů na 5,2 mld.Kč

05.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 5. ledna (ČTK) - Jihočeská Madeta, největší zpracovatel mléka v zemi, loni zvýšila tržby i zisk. Zpracovala zhruba stejné množství mléka jako v roce 2012. Za prodej zboží, výrobků a služeb podle předběžných výsledků utržila meziročně asi o 100 milionů korun více, tedy 5,2 miliardy korun. Zisk po zdanění bude vyšší asi o 44 milionů, dosáhne kolem 130 milionů korun. Vyšší byly i investice. ČTK to řekl generální ředitel společnosti Milan Teplý.

"Spotřebitelé se při nákupu potravin stále více orientují na české a kvalitní výrobky, čehož je Madeta demonstrujícím příkladem: obchodně se nám minulý rok vydařil. Musím v této souvislosti podotknout, že je to ale také zásluha státní správy, která konečně začala řešit nedostatečnou a místy až zdraví ohrožující kvalitu některých potravin z dovozu. A jako pozitivní vnímám i fakt, že se loni podařilo posílit význam značky Madeta," bilancuje Teplý výsledky roku 2013.

V roce 2013 zpracovala Madeta 368,550 litrů mléka, což je téměř stejně jako v roce předcházejícím. Je stále největším zpracovatelem mléka v zemi. Vyrábí více než 260 druhů mléčných výrobků, přičemž loni na trh uvedla 18 novinek. Byly mezi nimi nové jogurty, tvarohové dezerty, nový plátkový sýr i ochucená mléka.

Vyšší byly meziročně i investice, proti roku 2012 vzrostly o 34 milionů korun na 114 milionů. Firma je vynaložila zejména do obnovy výrobních technologií, například pořídila nové formovací zařízení a solné lázně na výrobu Blaťáckého zlata v řípeckém závodě. Investovala také do stavebních příprav v závodě Planá nad Lužnicí, což souvisí s další centralizací. Do Plané se bude v následujících letech přesouvat výroba ze závodů Řípec a Pelhřimov.

Výkupní cena mléka se v roce 2013 meziročně zvýšila v průměru o 1,10 Kč na 9,50 za jeden litr. Smlouvy se zemědělci má Madeta dlouhodobé, uzavřené na čtyři až šest let.

Export se na tržbách podílel zhruba osmnácti procenty, hlavními vývozními artikly byly máslo, sušené mléko a bílé přírodní sýry. Hlavními zahraničními odběrateli jsou Libanon, státy EU a země v Asii. "Významný růst zaznamenal export do Ruska. V roce 2011 tam Madeta utržila 60 milionů, 106 milionů v roce 2012 a loni 150 milionů korun," uvedl Teplý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK