Bohemia Sekt chce do roku 2020 zvýšit plochy svých vinic o 50 pct

05.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Starý Plzenec (Plzeňsko) 5. ledna (ČTK) - Největší tuzemský výrobce sektů a vín, společnost Bohemia Sekt, chce do roku 2020 rozšířit plochy svých vinic ze současných 400 nejméně na 600 hektarů. Podle strategického programu bude skupina investovat do výsadby vinic a nákupů nových pozemků přes 100 milionů korun. Do roku 2020 tak půjde o významnou část investic, které se dlouhodobě pohybují v úrovni 40 milionů korun ročně. ČTK to řekl jednatel společnosti Ondřej Beránek.

"Máme schválený program rozšiřování vlastních ploch do roku 2020 minimálně o dalších 50 procent současného stavu," řekl. Podle Beránka jsou v ČR subjekty, které jdou také cestou nových výsadeb vinic, ale ne tak razantně jako Bohemia Sekt. "Tak trochu doháníme stop stav, který jsme měli v předchozích letech. Po příchodu zahraničního vlastníka (rok 1999) jsme plochy vinic nerozšiřovali, protože z předchozích negativních zkušeností z jiných zemí panovala v mezinárodní skupině jistá skepse k prodejnímu potenciálu tichých vín. Ale nyní dal vlastník těmto investicím jednoznačnou prioritu," uvedl Beránek.

Firma může na rozšiřování vinic získat dotace EU, ale pouze v případě, pokud na výsadbu použije takzvaná práva opětovné výsadby. ČR nemůže zvýšit plochy vinic nad 19.600 hektarů, k čemuž se před vstupem do EU zavázala. "Současně osázené plochy toho ale zdaleka nedosahují, a v ČR se tak může k výsadbě využít téměř 2500 hektarů," řekl Beránek.

Práva opětovné výsadby kupuje podnik od subjektů, které vinice zrušily. "Práva vznikají tak, že se vinice zruší, takzvaně vyklučí. Pokud subjekt vinici znovu neobnoví, může právo převést na jiné subjekty, například na nás. On tedy svoji plochu vinic snížil a my ji tak můžeme o stejnou výměru zvýšit," řekl Beránek. Podnik ale využívá především vlastní práva opětovné výsadby. "Průběžně klučíme nerentabilní vinice, které nově vysazujeme tak, aby byly výrazně efektivnější a navíc braly ohled na spotřebiteli dlouhodobě preferované odrůdy," dodal.

Skupina Bohemia Sekt, nejsilnější zpracovatel hroznů v ČR, už dnes patří mezi největší vlastníky vinic. Do roku 2011 vlastnila 240 hektarů. V polovině roku ale převzala jednoho ze svých nejvýznamnějších dodavatelů hroznů, Zemědělskou společnost Palava, čímž se plocha vinic skupiny zvýšila na současných 400 hektarů.

Loňský prodej skupiny dosáhl téměř 24 milionů lahví sektů, tichých vín, a lihovin, o desetiny procenta více než v roce 2012. Vína tvořila 9,5 milionu lahví, meziročně to je o dvě procenta více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK