HDP ve 3. čtvrtletí neklesl, ale mezičtvrtletně vzrostl o 0,2 pct

09.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Hrubý domácí produkt nevykázal ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletní pokles, ale růst o 0,2 procenta. Ekonomice se tak dařilo dvě čtvrtletí za sebou. V meziročním srovnání ekonomika klesla o 1,2 procenta, což je o desetinu procenta lepší údaj, než statistici uváděli dříve. Vyplývá to z dalšího zpřesnění údajů o ekonomice, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Meziroční pokles HDP ve třetím čtvrtletí loňského roku byl důsledkem klesající investiční aktivity a slabé zahraniční poptávky, uvedl ČSÚ.

Pro nynější revizi již měl úřad k dispozici všechny standardně používané datové zdroje. Současně s tím upřesnil i výsledky ekonomiky z předchozích čtvrtletí. Meziroční snížení HDP v prvním čtvrtletí se zlepšilo ze 2,4 na 2,3 procenta a ve druhém čtvrtletí se naopak zhoršilo z 1,5 na 1,7 procenta. V mezičtvrtletním srovnání po poklesu v prvním čtvrtletí o 1,3 procenta HDP ve druhém čtvrtletí vzrostl o 0,3 procenta, což je méně než původně uváděných 0,6 procenta.

Statistici začali ke každému čtvrtletí vydávat tři odhady HDP místo dvou v loňském roce, aby se přizpůsobili novým požadavkům na zasílání dat Eurostatu. První odhad vývoje ekonomiky za celý loňský rok zveřejní ČSÚ 14. února.

Vývoj HDP po zpřesnění (v procentech)

1. čtvrtletí 2013 2. čtvrtletí 2013 3. čtvrtletí 2013 Meziroční -2,3 -1,7 -1,2 Mezičtvrtletní -1,3 +0,3 +0,2

gcm mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK