Rakouský výrobce brýlí MP Group zahájil výrobu v domažlické zóně

09.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Domažlice 9. ledna (ČTK) - Rakouský výrobce brýlových skel, čoček a obrub Michael Pachleitner Group (MPG) ze Štýrského Hradce zahájil výrobu v Domažlicích. Přebudoval a dokončil tři roky opuštěnou halu zkrachovalého developera. Firma tam chce mít až 170 zaměstnanců, nyní začala výrobu s 50 lidmi, řekla dnes ČTK Jindřiška Deckerová z odboru výstavby domažlické radnice. "Lidi už nabírali, ale deklarovaný stav zatím nemají," dodala.

Firma se chce dále rozvíjet. Podle Deckerové dokončila přestavbu velké výrobní haly, která už je zkolaudována. MPG už odkoupila od města 1,6 hektaru v městské průmyslové zóně, téměř dokončenou halu získala koupí z konkurzu. V projektu mají přístavbu dalších hal, uvedla Deckerová.

"O firmě víme, ale požadavky na lidi u nás zatím nemá," řekl dnes ČTK šéf domažlického úřadu práce Zdeněk Písařík.

Po dlouhé době jde o druhou firmu v jedenáctihektarové městské zóně, kam vstoupil už v dubnu 2008 jako první německý proHeq, výrobce nerezového vybavení restaurací, který zaměstnává v jedné hale téměř 100 lidí. "Chtějí se také rozšiřovat," uvedl domažlický starosta Miroslav Mach. ProHeq zatím zaplnil 1,4 hektaru a podle Deckerové má pro další rozvoj rezervovaný ještě pozemek 0,82 hektaru.

Zhruba hektarovou plochu městské zóny ještě využije výrobce nábytku z mysliveckých trofejí Artes z Klenčí pod Čerchovem. "Připravují projektovou dokumentaci pro územní rozhodnutí na výrobní halu s prodejní plochou. S městem mají uzavřenou smlouvu o smlouvě budoucí kupní," řekla Deckerová. Firma postaví a otevře svůj závod s 20 až 30 lidmi už letos. "V zóně zbyl volný ještě jeden hektarový pozemek, který lze rozdělit na dvě menší části. Zájem o něj je," uvedla Deckerová.

MPG investovala do přestavby a dokončení haly a strojů kolem 60 milionů korun. Přijímá pracovníky na obsluhu strojů a montáž brýlí. MPG s obratem kolem dvou miliard korun, která má zhruba 500 zaměstnanců v Rakousku a Německu, vyrábí v Domažlicích plastové stříkané díly. Skupina produkuje přes 60 let optická skla do brýlí, zabrušované plastové čočky a optické hranoly. Spolupracuje s filiálkou německé firmy Galí Optik, která vyrábí přes 20 let v Domažlicích brýlové obruby.

Domažlicko si dlouhodobě drží nízkou nezaměstnanost kolem sedmi procent, aktuální podíl nezaměstnaných je 6,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK