HN: Komárkova firma MND koupila v Německu ložisko na těžbu plynu

16.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Největší česká těžařská společnost MND ze skupiny miliardáře Karla Komárka mladšího koupila v Německu ložisko na těžbu plynu. Dceřiná firma MND E&P Germany odkoupila 70procentní podíl na ložisku Altenheim na jihozápadě země od společnosti DrillTech GUT, píšou dnešní Hospodářské noviny (HN). Hodnotu transakce firmy neuvedly, HN ji odhadly na nižší jednotky miliard korun.

"Získání většinového podílu na průzkumné licenci Altenhem je další investicí skupiny MND v rámci naší plánované expanze," potvrdil HN člen představenstva MND Miroslav Jestřabík. "Evropa je jedním z našich klíčových regionů, ve kterém chceme realizovat naše investiční projekty," dodal.

Podle Jestřabíka jsou zásoby ložiska Altenheim odhadované na 5,56 milionu boe (ekvivalentu barelů ropy). To odpovídá zhruba pětinásobku množství plynu, které skupina vytěží za jeden rok ze všech svých ložisek na území Česka. Těžba by mohla V Altenheimu začít v roce 2015 a pokračovat až 20 let. Kromě těžby již známých ložisek ale skupina MND plánuje ještě letos začít realizací dvou průzkumných vrtů a hledání dalších možných zásob, dodaly HN.

Skupina MND je připravena v rámci své dlouhodobé růstové strategie do akvizic těžebních společností, ložisek a průzkumných projektů na ropu a zemní plyn investovat v příštích pěti letech přes deset miliard korun. Průzkumné a investiční projekty MND připravuje na území ČR i v zahraničí. Jde o investice a akvizice v Německu, Turecku a na Balkáně, dále pak v Rusku a dalších zemích bývalého Sovětského svazu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK