Firmy.cz nabídnou zápisy zdarma a aukci inzerce

16.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Společnost Seznam.cz od dubna změní podobu a obchodní model svého katalogu Firmy.cz. Vkládání firemních údajů bude zdarma, platit se bude za pozici zobrazení při vyhledávání a za speciální nabídky. Uvedli to dnes zástupci společnosti. Dosud se platilo za samotný zápis i za další informace jako logo nebo fotografii.

"Firmy.cz jsou jednou z našich stěžejních služeb. Posledních několik let nám přináší okolo pětiny našich celkových tržeb. Nicméně za posledních deset let na nich nedošlo k žádným větším změnám. Nároky klientů i uživatelů se přitom mění. Všichni chtějí přidanou hodnotu. Pro uživatele jí je co nejvíce informací pohromadě na jednom místě. Pro klienty pak možnost řídit si návratnost svých reklamních investic," uvedl generální ředitel Seznamu Pavel Zima.

Inzerce bude nově v katalogu postavena na aukci, v níž budou moci společnosti na denní bázi ovlivnit svoji pozici ve výpise výsledků hledání tím, jak si nastaví maximální denní rozpočet. Uživatel ihned uvidí, na jakou pozici se ve výpise výsledků za určenou investici dostane. Nastavená maximální cena přitom nemusí být finální, kterou klienti zaplatí. Inzerce začíná už na desetikoruně za den. Firmy na prvních třech příčkách výsledků vyhledávání se mohou dostat i do vyhledávání na Seznam.cz.

V rámci upraveného vzhledu bude nově součástí výsledků mapa, takže si každý bude moci vybrat, zda mu více vyhovuje hledání ve výpise, nebo podle mapy. Dominantním prvkem při zobrazování výsledků bude fotografie konkrétní provozovny. Výraznou novinkou na Firmy.cz má být automatická detekce lokality. Díky tomu si každý pohodlně a bez dalšího klikání najde požadovanou firmu přímo ve svém okolí.

"Velmi dlouho a důkladně jsme ladili algoritmus, který kombinuje relevanci výsledku na zadaný dotaz spolu s tím, jakou pozici si firmy vysoutěžily v denní aukci. Výsledky hledání hlavně musí dávat smysl. Chceme se vyvarovat situaci, kdy stojíte na ulici například před otevřeným květinářstvím, začnete hledat právě otevřenou prodejnu květin v okolí a ve výsledcích tu, před kterou stojíte, nenajdete mezi prvními," doplnil Zima.

Firmy.cz je nejnavštěvovanější tuzemský internetový katalog firem. O jeho databázi se v Seznamu.cz stará 160 lidí.


Reakce na novinky portálu Firmy.cz

Praha, 16. Ledna 2014

"Je vidět, že Seznam.cz optimalizuje své služby na základě novinek, které již loni na trh vnesl Službomat.cz nebo třeba Yelp. Novinky ovšem nejsou k podnikatelům a firmám tak vstřícné, jak by mohly a měly být. U nás na Službomat.cz například už od začátku vzniku nabízíme firmám plnou verzi zdarma, bez placení za vložení fotek, videa nebo delšího popisu, jak je tomu v současnosti na Firmy.cz. Navíc firmy nenutíme podepisovat smlouvy a necháváme je regulovat si investice podle vlastního uvážení," uvedl v reakci na úpravy portálu Firmy.cz Vojtěch Lambert, ředitel nabídkového portálu Službomat.cz.

Službomat pro firmy nabízí plnou verzi svých profilů, které obsahují kromě popisu firmy a služeb také vlastní foto a video galerii, hodnocení od předchozích uživatelů a možnost sdílet profil mezi přáteli na Facebooku či mailem. Tento model funguje již od května 2013 a to na třech platformách - počítač, mobilní aplikace a podpora na telefonní lince. V prosinci 2013 začal Službomat.cz registrovaným firmám poskytovat další inovaci - vlastní on-line rezervační systém od RESERVIO, který umožňuje potenciálním zákazníkům jednoduše a rychle objednávat služby u podnikatelů. Rezervační formulář je přímo součástí firemního profilu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK