Podíl špatných úvěrů ve španělských bankách vystoupil na rekord

17.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 17. ledna (ČTK) - Podíl nesplácených úvěrů na celkovém objemu půjček ve španělských bankách v listopadu vzrostl na rekordních 13,08 procenta. Oznámila to dnes španělská centrální banka. Podíl takzvaných klasifikovaných úvěrů stabilně roste, protože domácnosti a malé firmy mají problémy se splácením dluhů kvůli slabému růstu ekonomiky a vysoké nezaměstnanosti.

 

Hranici 13 procent překročil podíl nesplácených úvěrů ve Španělsku poprvé za 50 let, kdy se tento údaj sleduje. Přes 12 procent se ukazatel dostal poprvé loni v srpnu.

Celková výše špatných úvěrů se proti předchozímu měsíci zvýšila o 1,5 miliardy eur (41,2 miliardy Kč) na 192,5 miliardy eur (5,3 bilionu Kč). Celkový objem poskytnutých úvěrů přitom podle agentury Reuters vzrostl o 2,6 miliardy na 1,47 bilionu eur.

V říjnu podíl nesplácených úvěrů činil 12,99 procenta. Banky ve snaze zlepšit kvalitu svého kapitálu před zátěžovými testy evropských bank omezily poskytování nových úvěrů.

Španělská ekonomika se sice ve třetím čtvrtletí vymanila z recese, která trvala dva roky, nezaměstnanost však stále zůstává vysoká, pohybuje se kolem 26 procent. Analytici a bankéři odhadují, že objem špatných úvěrů dál poroste a vrcholu dosáhne v letošním roce.

Na počátku krize v roce 2007 přitom podíl špatných úvěrů činil pouze jedno procento. Za špatné úvěry se považují půjčky, které nejsou splácené nejméně tři měsíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK