MMF zlepšil odhad letošního růstu světové ekonomiky na 3,7 pct

21.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 21. ledna (ČTK) - Světová ekonomika letos zrychlí růst na 3,7 procenta a oživí z loňského útlumu, kdy růstové tempo oslabilo na čtyřleté minimum tří procent. V dnešním aktualizovaném výhledu to předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). Instituce tak mírně zvýšila odhad z říjnové prognózy 3,6 procenta, a zlepšila tak svou prognózu poprvé po dvouleté sérii jejího zhoršování. Pro příští rok čeká fond další mírné zrychlení na 3,9 procenta,

MMF konstatoval, že světová ekonomika začala sbírat v loňském druhém pololetí sílu. Vyspělé země podle očekávání celkově oživily, zatímco mladé tržní ekonomiky zaznamenaly posílení vývozu, i když jejich domácí poptávka zůstala utlumená.

Dynamika růstu se bude letos i nadále přesouvat od rozvíjejících se zemí k vyspělým ekonomikám, uvedl ke zprávě hlavní ekonom MMF Olivier Blanchard. Podotkl, že mezi jednotlivými zeměmi a oblastmi přetrvávají značné rozdíly v růstových tempech a celkově je oživeni stále slabé a nerovnoměrné.

Pro vyspělé země letos měnový fond předpovídá zrychlení tempa růstu na 2,2 procenta z loňského tempa 1,3 procenta. Americká ekonomika by letos měla zvýšit tempo na předloňských 2,8 procenta z útlumu na 1,9 procenta v minulém roce. Pro příští rok ale MMF zhoršil svou předpověď pro USA na tři procenta.

Eurozónu čeká po loňském poklesu oživení a růst o jedno procento. Německo zrychlí na 1,6 procenta, slabší ale zůstanou ekonomiky zemí, které se nyní vymaňují z dluhové krize. Nejvýrazněji měnový fond dnes zlepšil prognózu pro Velkou Británii, které nyní předpovídá pro letošní rok růst o 2,4 procenta.

Rozvíjející se země jako celek se letos vrátí k více než pětiprocentní expanzi a příští rok dál mírně posílí. Čína sice zpomalí z loňských 7,7 procenta až na 7,3 procenta v roce 2015, MMF ale své prognózy pro druhou největší ekonomiku světa zřetelně zlepšil. Z útlumu pak výrazně oživí Indie.

Oblast střední a východní Evropy po loňském oživení bude letos a příští rok dál zrychlovat růst a napřesrok se jeho tempo dostane nad tři procenta. MMF však prudce zhoršil své předpovědi pro Rusko a další země Společenství nezávislých států.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK