Evropská komise: Konkurenceschopný průmysl je třeba podporovat

22.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. ledna (zpravodaj ČTK) - Členské země Evropské unie by měly při svém rozhodování o nejrůznějších problémech co nejvíce zohledňovat potřebu konkurenceschopného průmyslu, míní Evropská komise. Podporovat by proto kromě jiného měly stabilní, jednoduchý a předvídatelný právní rámec, příznivý pro podnikání a inovace. Komise to uvádí v dnes přijatém sdělení na podporu obnovy evropského průmyslu.

Návrhy, které komise předloží členským zemím i Evropskému parlamentu, vybízejí k přijetí pravidel týkajících se energetických, dopravních, vesmírných a digitálních komunikačních sítí. Vyzývá také, aby země i europarlament prosazovaly právní předpisy k dotvoření vnitřního trhu.

"Evropa je stále velmi vzdálena od cíle stanoveného pro rok 2020, který spočívá v dosažení dvacetiprocentního podílu průmyslu na evropském hrubém domácím produktu," poznamenal dnes eurokomisař odpovědný za průmysl Antonio Tajani. Loni v létě činil tento podíl 15 procent.

Materiály komise připomínají, že na průmysl připadá více než 80 procent evropského vývozu a výzkumu a inovací v soukromém sektoru. Téměř každý čtvrtý zaměstnanec v soukromém sektoru v EU pracuje v průmyslu. Často jde přitom o vysoce kvalifikované pozice, přičemž každé další pracovní místo ve výrobě vytváří 0,5 až dvě pracovní místa v ostatních odvětvích.

Další zlepšení by podle komise mohly zajistit například úpravy vnitřního trhu i na mezinárodní úrovni, které by zlepšily přístup k energetickým zdrojům a surovinám za dostupné ceny. Zmíněna je možná pomoc z evropských peněz, ale také obnova běžných úvěrových podmínek pro reálnou ekonomiku, kdy by strategičtější úlohu mohla sehrávat Evropská investiční banka (EIB).

Unie by také měla řešit trvající překážky související s roztříštěností finančních trhů a vytvořit podmínky pro rozvoj alternativních zdrojů financování.

jd spr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK