Španělsko přitáhlo k novému dluhopisu rekordní zájem investorů

22.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid/Londýn 22. ledna (ČTK) - Španělsko dnes získalo na svůj nový desetiletý dluhopis objednávky v rekordním celkovém objemu 40 miliard eur (1,10 bilionu Kč). Byla to nejvyšší poptávka po dluhopisu některé země eurozóny v historii. Dokládá to dramatický návrat investorů k zemím postiženým dluhovou krizí, uvedla agentura Reuters.

Madrid získal prodejem nové emise deset miliard eur, což byla největší španělská emise vůbec. O úpis nové obligace projevilo zájem přes 400 investorů. "Z hlediska objemu i počtu investorů byl zájem o tuto emisi rozsáhlý," řekl Phlip Brown z americké banky Citigroup.

Zájem o španělský dluhopis ilustruje hlad investorů po vyšších výnosech v okrajových zemích eura v situaci odeznívání dluhové krize. Na nedávný dluhopis mnohem menšího Irska podali investoři objednávky za téměř 14 miliard eur a Portugalsko pro novou obligaci shromáždilo poptávku v sumě 11 miliard eur.

Výnos nového dluhopisu aukce určila na 3,845 procenta. Úvěrové náklady Španělska se nyní pohybují na minimech od roku 2006, kdy ještě země požívala důvěry investorů a její úvěrový rating se držel na prestižním nejvyšším stupni AAA. Nyní je španělská úvěrová známka kolem BBB, těsně nad spekulativním pásmem.

Výnos dříve vydaného desetiletého španělského bondu na sekundárním trhu klesl až na 3,65 procenta, což je 1,9 procentního bodu nad výnosem klíčových německých dluhopisů. Někteří investoři předpovídají, že tento "spread" klesne během tohoto čtvrtletí na 1,5 procentního bodu, minimum od roku 2010.

Španělsko se v loňském třetím čtvrtletí vymanilo z bolestné recese, vyvolané splasknutím obří úvěrové bubliny na tamním trhu nemovitostí. V letošním roce ale španělská vláda čeká růst jen o 0,7 procenta a největším problémem země je nezaměstnanost, jejíž míra dosahuje 25 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK