HSBC: Aktivita v čínském průmyslu poprvé po půl roce klesla

23.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 23. ledna (ČTK) - Aktivita v čínském zpracovatelském průmyslu v lednu poprvé po půl roce klesla. Naznačily to dnešní předběžné výsledky průzkumu banky HSBC a agentury Markit mezi nákupními manažery čínských firem. Data jsou první předzvěstí nálady v druhé největší světové ekonomice v novém roce. Zpracovatelský sektor je hlavním motorem čínského hospodářského růstu.

Index nákupních manažerů (PMI) tento měsíc klesl na 49,6 bodu z prosincové závěrečné hodnoty 50,5 bodu. Sestoupil tak pod hranici 50 bodů, která vyznačuje hranici mezi růstem a poklesem aktivity.

"Marginální pokles v rychlém odhadu PMI v čínském zpracovatelském sektoru táhly především ochlazující podmínky v domácí poptávce," sdělil podle agentury Reuters hlavní ekonom HSBC pro oblast Číny Čchü Chung-pin.

První odhady ukazují, že pokles exportních zakázek a zaměstnanosti v lednu zrychloval. Index exportních zakázek se dostal na 49,8 bodu, což je první snížení po šesti měsících.

Čínská ekonomika v loňském roce stoupla nejpomaleji za čtrnáct let. Hrubý domácí produkt se meziročně zvýšil o 7,7 procenta. Stejným tempem rostl i v samotném čtvrtém čtvrtletí. Bylo to však nejpomalejší tempo za šest měsíců. Expanze ekonomiky zpomalila kvůli ochabujícímu vývozu a úsilí čínské vlády přeorientovat ekonomiku z modelu, kdy růst pohání investice, na model s větším důrazem na domácí poptávku.

Někteří ekonomové tvrdí, že další zpomalování čínské ekonomiky bude nevyhnutelné. Dopad na růst by podle nich mohlo mít úsilí kontrolovat rostoucí úroveň zadlužení a sektor stínového bankovnictví.

HSBC by měla konečné výsledky svého průzkumu zveřejnit za týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK