Důvěra v českou ekonomiku se od prosince nezměnila

24.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. ledna (ČTK) - Důvěra v českou ekonomiku se v lednu nezměnila, její souhrnný indikátor zůstal na prosincové hodnotě 5,5 bodu. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně se zvýšila důvěra spotřebitelů, naopak u podnikatelů celkově klesla. Propadla se i v průmyslu, obchodě a ve vybraných odvětvích služeb. Důvěra ve stavebnictví ale stoupla.

Indikátor spotřebitelské důvěry se proti poslednímu loňskému měsíci zvýšil o 4,2 bodu, přesto dál zůstává v záporných hodnotách, a to na minus 5,3 bodu. Podle zjištění statistiků se spotřebitelé o něco méně obávají zhoršení své ekonomické a finanční situace v příštích 12 měsíců. Snížily se i jejich obavy ze zvýšení nezaměstnanosti, jejich úmysl spořit zůstává však stejný. Stále se také obávají zdražování, uvedl ČSÚ.

Indikátor důvěry podnikatelů se celkově snížil z prosincových 9,2 bodu na 8,2 bodu. O 2,7 bodu na 9,3 klesl index důvěry v obchod, ve vybraných odvětvích služeb včetně bankovního sektoru se snížil od prosince o bod na 26,7 bodu. Důvěra v průmysl se propadla o 1,4 na 1,3 bodu, naopak ve stavebnictví stoupla o 4,5 bodu na minus 48.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK