Rakouské pojišťovací skupině VIG kleslo hrubé pojistné o 4,9 pct.

29.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. ledna (ČTK) - Rakouská pojišťovací skupina VIG měla loni podle předběžných výsledků hrubé předepsané pojistné 9,4 miliardy eur (258 miliard Kč), což je meziročně o 4,9 procenta méně. VIG, která v Česku působí prostřednictvím Kooperativy, České podnikatelské pojišťovny a Pojišťovny České spořitelny, to dnes oznámila ČTK. Po odečtení mimořádných vlivů vzrostlo skupině pojistné o 2,2 procenta.

V životním pojištění byl meziroční pokles o 9,3 procenta způsoben především plánovaným nižším objemem jednorázového pojistného v Polsku. Pojistné v neživotním pojištění kleslo o 1,2 procenta především kvůli rostoucí konkurenci u pojištění vozidel v mnoha zemích.

VIG očekává za minulý rok zisk před zdaněním 350 milionů eur (9,6 miliardy Kč). Hospodaření prý ovlivnily jednorázové náklady na restrukturalizaci aktivit v Rumunsku a Itálii. Po očištění o jednorázové vlivy by zisk před zdaněním mohl činit 580 milionů eur (16 miliard Kč), přibližně stejně jako v předchozím roce. Management navrhne valné hromadě vyplatit dividendu 1,3 eura (35,80 Kč) na akcii, tedy o deset centů více než v minulém roce a než očekával trh.

"Dosud zveřejněné informace jsou z našeho pohledu neutrální. Pozitivně překvapila výše dividendy, na druhou stranu zisk před zdaněním zklamal. VIG však prozatím neupřesnila zmíněné jednorázové vlivy a ani to, zda náklady na restrukturalizaci v Rumunsku a Itálii budou nadále ovlivňovat hospodaření," komentoval výsledky server Penízenavíc.cz.

Podíl českých společností na celkovém koncernovém pojistném opět dosáhl zhruba 20 procent. V roce 2013 získaly tři koncernové společnosti v ČR stabilní pojistné 1,9 miliardy eur (52,3 miliardy Kč). Po odečtení vlivů měnových kurzů to je nárůst o 3,3 procenta. "Velmi potěšující je vzestup v životním pojištění. Oblast neživotního pojištění je ovlivněna ostrou soutěží v pojištění motorových vozidel," uvedla VIG.

Vienna Insurance Group je předním specialistou na pojištění v Rakousku a ve střední a východní Evropě. Koncern tvoří 50 společností ve 24 zemích. S akciemi skupiny se obchoduje i na Burze cenných papírů Praha. Akce skupiny zde dnes po 10:00 přidaly více než procento na 1018 Kč za akcii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK