Počet nezaměstnaných v Německu v lednu výrazně klesl

30.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 30. ledna (ČTK) - Počet nezaměstnaných v Německu se v lednu výrazně snížil a jeho pokles byl hlubší, než se předpokládalo. Sezonně očištěná míra nezaměstnanosti ale zůstala na prosincové revidované úrovni 6,8 procenta, sdělil dnes spolkový úřad práce.

Počet registrovaných žadatelů o práci se tento měsíc snížil po sezonní úpravě o 28.000 na 2,927 milionu. Ekonomové dotázaní agenturou Reuters odhadovali snížení jen o 5000 lidí. Loni v lednu byla míra nezaměstnanosti na 6,9 procenta a přepočítaný počet nezaměstnaných jen nepatrně nižší.

Aktuální počet nezaměstnaných. který neprošel sezonním očištěním a odráží jen často značné sezonní výkyvy, vzrostl o 263.000 a vyhoupl se stejně jako minulou zimu nad politicky citlivou hranici tří milionů lidí. Míra nezaměstnanosti se v nepřepočteném měření zvýšila na 7,3 procenta z úrovně 6,7 procenta. Loni v lednu dosahovala 7,4 procenta.

Němečtí zaměstnavatelé v poslední době kritizují plány nové vládní koalice, které zahrnují mimo jiné zavedení celostátní minimální mzdy 8,50 eura (234 Kč) na hodinu. Ta podle nich ohrozí konkurenceschopnost německého průmyslu a zvýší nezaměstnanost. Zaměstnavatelé upozorňují na to, že dlouhodobě nezaměstnaným lidem bez kvalifikace za tak vysokou minimální mzdu v mnoha odvětvích a regionech nikdo žádnou práci nenabídne.

Německá ekonomika, na které je závislá řada českých podniků, v uplynulém roce zpomalila růst na 0,4 procenta z tempa 0,7 procenta v roce 2012 a zažila nejhorší výkon od globální finanční krize v roce 2009. Německá centrální banka i vláda pro letošní rok předpovídají růst o 1,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK