Dluh českých domácností u bank loni vzrostl o 42,6 miliardy Kč

31.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. ledna (ČTK) - Dluh českých domácností u bank a finančních institucí loni vzrostl o 42,6 miliardy korun. Celkový dluh domácností ke konci roku dosáhl 1,206 bilionu korun, vyplývá z dnešních údajů České národní banky. V posledním měsíci roku ale jejich zadluženost klesla o 2,3 miliardy korun.

Dluhy loni rostly také podnikům. Za rok si vzaly úvěry za 35,4 miliardy korun a celkem tak ke konci roku dlužily 995,7 miliardy korun. V prosinci však svou zadluženost snížily proti konci listopadu o 5,5 miliardy korun.

Co se týče úspor, domácnosti měly u bank na jednodenních vkladech uloženo ke konci roku 1,218 bilionu korun, což je o 75,7 miliardy Kč meziročně více. V prosinci se jejich objem vkladů zvýšil o sedm miliard korun. Na účtech s výpovědní lhůtou měly domácnosti 337,2 miliardy korun, což bylo meziročně o čtyři miliardy korun méně, ale o pět miliard více než v listopadu.

Centrální banka poskytuje tuto statistiku každý měsíc v národním měnovém přehledu. Ten se odvozuje z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK