Obchodní deficit Francie loni klesl nejníže za tři roky

07.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 7. února (ČTK) - Schodek obchodní bilance Francie se loni snížil na nejnižší úroveň od roku 2010. Za poklesem stojí především to, že vývoz klesal pomaleji než dovoz. Sdělilo to dnes tamní ministerstvo obchodu. Deficit obchodní bilance je jedním z nejsilnějších známek toho, jak francouzské společnosti ztrácí konkurenceschopnost na zahraničních trzích. V roce 2011 schodek francouzské obchodní bilance činil rekordních 74 miliard eur (dva biliony Kč).

V uplynulém roce klesl objem francouzského exportu o 1,3 procenta, zatímco objem produktů dovážených do Francie se snížil o 2,3 procenta. Za výsledky stojí špatná ekonomická situace v domácím prostředí i ve zbytku eurozóny. Celkový schodek obchodní bilance tak klesl o šest miliard eur na 61,2 miliardy eur (1,68 bilionu Kč).

Dovoz klesl především kvůli prudkému propadu dodávek energií a nižším cenám ropy. Vývoz se snížil kvůli horšímu prodeji průmyslových strojů, aut či chemických produktů. Export do Evropské unie, kam zamířilo 60 procent zboží vyváženého z Francie, přitom klesl o 0,7 procenta. Export do Spojených států ale o 1,5 procenta vzrostl.

Ministryně obchodu Nicole Bricqová při představování výsledků podle Reuters uvedla, že na vývoz mělo loni dopad silné euro, kvůli kterému byli francouzští vývozci méně konkurenceschopní než jejich rivalové využívající slabší měny.

Francouzský prezident François Hollande minulý měsíc slíbil podnikům snížení daní v objemu 30 miliard eur, aby jim pomohl zvýšit konkurenceschopnost a získat ztracený podíl na trhu. Společnosti ale musí být připraveny přijímat nové zaměstnance a více investovat ve Francii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK