Mládek má vypracovat plán, jak dostavět Temelín bez garancí

12.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. února (ČTK) - Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) dostal za úkol udělat všechno pro to, aby dva bloky Jaderné elektrárny Temelín byly zahájeny a dostavěny bez státních garancí. O vypracování takového plánu ho požádal premiér Bohuslav Sobotka. Mládek to dnes řekl na Žofínském fóru. Premiér minulý týden uvedl, že vláda nebude chtít poskytovat záruky za výkupní ceny elektřiny v souvislosti s dostavbou Temelína.

Mládek dnes zdůraznil, že nová vláda se k rozvoji jaderné energetiky hlásí, i kvůli tomu, že by to umožnilo naplnit cíl Evropské komise snižovat emise CO2. Zároveň poznamenal, že v tuto chvíli není příliš velká politická vůle pro státní garance, ať už formou přímé garance nebo takzvaný "contract for difference", který se nyní snaží použít Britové.

Ministr se domnívá, že v Česku je většina občanů i politiků pro rozvoj jaderné energetiky. Není ale příliš velká vůle dávat nějaké státní garance. Důvodem je i zkušenost s fotovoltaikou, dodal ministr.

"Nová vláda není ochotná poskytovat záruky za výkupní ceny elektrické energie, které by v příštích několika desítkách let mohly dramaticky zatížit ať už domácnosti nebo firmy z pohledu zvýšených odvodů v důsledku nutnosti financovat dostavbu elektrárny Temelín," uvedl minulý týden Sobotka.

Uchazeči v tendru na výstavbu třetího a čtvrtého bloku elektrárny Temelín zůstaly americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Do tendru se přihlásila také francouzská firma Areva, ČEZ ji ale předloni v říjnu z tendru vyřadil s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce. Podrobnosti nezveřejnil. Loni v říjnu Krajský soud v Brně na návrh Arevy vydal předběžné opatření, podle nějž ČEZ s případným vítězem tendru nemůže uzavřít smlouvu. Vyřazení Arevy a okolnosti tendru prošetřuje Evropská komise.

Veřejnou zakázku na dostavbu Temelína vyhlásil ČEZ v srpnu 2009 za vlády úřednického kabinetu Jana Fischera.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK