MMF uvolnil Portugalsku další část záchranného úvěru

12.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. února (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) rozhodl o uvolnění další části z dohodnuté finanční pomoci Portugalsku v částce 910 milionů eur (25 miliard Kč). Plyne to z dnešního oznámení fondu. V rámci tříletého programu z května 2011 fond zemi půjčil již 25,1 miliardy eur z celkové slíbené sumy 26,9 miliardy eur, uvedla agentura Reuters.

MMF rozhodl o uvolnění další splátky z programu po posledním zhodnocení portugalského postupu v plnění záchranného programu. Mezinárodní věřitelé, kam kromě MMF patří Evropská unie a Evropská centrální banka, v prosincové zprávě ze své poslední inspekce konstatovali, že země plní podmínky záchranného úvěrového programu a má na dosah jeho úspěšné dovršení.

Portugalsko se v roce 2011 dostalo do finančních problémů a po Řecku a Irsku se stalo třetí zemí eurozóny, která byla nucena požádat o záchranný úvěr. Země se dohodla s Evropskou unií a MMF na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur. Portugalská vláda chce záchranný program ukončit v červnu 2014, jak počítají nynější plány, přestat se spoléhat na mezinárodní věřitele a vrátit se na dluhopisové trhy.

Portugalská ekonomika se v loňském druhém čtvrtletí po dvou a půl letech vymanila z hlubokého propadu a začala získávat zpět důvěru investorů. Tento týden vláda získala prodejem dluhopisů s desetiletou splatností tři miliardy eur a poptávka po nich více než trojnásobně překonala nabídku. Portugalsko už v lednu prodalo pětileté dluhopisy za 3,25 miliardy eur. V celém letošním roce chce emisemi státních obligací získat 11 až 13 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK