Riziko deflace v eurozóně podle ekonomů roste

13.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. února (ČTK) - Eurozóně podle rostoucího počtu významných ekonomů hrozí čím dál větší nebezpečí, že se dostane do podobně ničivé deflační spirály, s jakou se zhruba 20 let potýkalo Japonsko. To kontrastuje s převládajícím názorem politiků, že deflace, tedy pokles spotřebitelských cen, v eurozóně nehrozí, píše agentura Reuters.

Britská banka Barclays například ve své studii nastiňuje paralely mezi eurozónou a Japonskem a dospívá k závěru, že v eurozóně existuje "značné" riziko příchodu delšího období poklesu cen. Podle ekonomů americké banky JPMorgan by příchod deflace nebyl žádným překvapením.

Spotřebitelské ceny v eurozóně v lednu meziročně stouply o pouhých 0,7 procenta. Meziroční míra inflace tak klesla z prosincových 0,8 procenta. Cílem Evropské centrální banky (ECB) je přitom držet inflaci blízko pod dvěma procenty.

Deflace obvykle svádí spotřebitele k odkládání výdajů a podniky k odkládání investic kvůli očekávání nižších cen v budoucnosti. To podkopává hospodářský růst a zaměstnanost. Deflace rovněž zvyšuje reálnou dluhovou zátěž dlužníků, včetně vlád. Podle banky Barclays by deflace v eurozóně poškodila akcie a byla by nepříznivá pro udržitelnost veřejného dluhu v okrajových zemích eurozóny.

"Riziko deflačního období v celém tomto regionu je značné. Rozhodně je větší, než na veřejnosti připouštějí politici z eurozóny," uvedla Barclays. Existenci hrozby deflace tento týden podle agentury Reuters odmítl například německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

pmh hej

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK