Rusko se zapojí do jednání o finanční pomoci Kyjevu v rámci MMF

27.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 27. února (ČTK) - Rusko se zapojí do diskusí o finanční pomoci Mezinárodního měnového fondu (MMF) pro Ukrajinu. Řekl to dnes tiskové agentuře RIA Novosti šéf odboru mezinárodních vztahů na ruském ministerstvu financí Andrej Bokarev. Kyjev v posledních dnech odhadl své potřeby zahraniční pomoci v letošním a příštím roce na 35 miliard dolarů, tedy bezmála 700 miliard korun.

"Mohu říci jen to, že se zúčastníme diskusí (v rámci MMF). Není řeči o tom, že bychom zůstali stranou," řekl Bokarev.

Náměstek ruského ministra financí Sergej Storčak ve středu popřel, že by se Moskva zapojila do vícestranných jednáních o finanční pomoci Ukrajině, a dodal že žádná taková jednání na mezinárodní úrovni se zatím ani nevedou. Zdůraznil ale, že je nutné rychle najít řešení, jak Ukrajině z problémů pomoci.

Ukrajinská měna se ve středu opět propadla na novou rekordně nízkou úroveň více než deseti hřiven za americký dolar a v poklesu pokračovaly také ukrajinské dolarové dluhopisy. Ukrajinská centrální banka rozhodla, že kvůli klesajícím devizovým rezervám přechází z řízeného kurzu měny na plovoucí a v příštích dnech na trhu do kurzu hřivny zasahovat nebude.

Evropská komise ve středu zopakovala, že by ráda zapojila Rusko jako jednoho z klíčových hráčů do finanční pomoci Ukrajině spolu s MMF, Světovou bankou či Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj. USA podle náměstka ministra zahraničí Williama Burnse už vyslaly své experty do Kyjeva, aby pomohli Kyjevu zvládnout finanční krizi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK