Španělská ekonomika v závěru roku nepatrně zrychlila růst

27.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 27. února (ČTK) - Španělská ekonomika v posledním loňském čtvrtletí zrychlila mezičtvrtletní růst na 0,2 procenta z tempa 0,1 procenta ve třetím kvartále a vykázala mírně horší výkon, než se původně odhadovalo. Oznámil to v dnešní doplněné zprávě španělský statistický úřad. Španělsko se vymanilo z více než dvouleté recese ve třetím čtvrtletí.

Úřad minulý měsíc odhadl meziroční růst na 0,3 procenta. Mírně horší byl i meziroční výkon. Podle dnešních údajů HDP v tomto měření zmírnil pokles na 0,2 procenta z propadu o 1,1 procenta ve druhém čtvrtletí.

Za celý loňský rok se ekonomika propadla o 1,2 procenta. V roce 2012 HDP Španělska klesl o 1,6 procenta, uvedla agentura Reuters.

Španělská ekonomika klesala nebo stagnovala každý rok od zhroucení realitního sektoru v roce 2008. V recesi strávila většinu z posledních čtyř let a naposledy se do ní dostala na začátku roku 2011.

V letošním roce španělská vláda čeká růst HDP jen o 0,7 procenta. Největším problémem země je nezaměstnanost, jejíž míra dosahuje 25 procenta a je vedle Řecka nejvyšší v Evropské unii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK