EY: Tuzemská ekonomika letos stoupne o 2,2 pct, poroste i dále

27.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Tuzemská ekonomika by v letošním roce podle odhadů poradenské společnosti EY měla stoupnout o 2,2 procenta a v dalších letech růst zhruba tříprocentním tempem. Důvodem takového růstu bude podle společnosti oživení v eurozóně a pozitivně k němu přispěje rovněž oslabení koruny v důsledku listopadové intervence ČNB. Firma o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

"Domníváme se, že krok ČNB, jehož cílem je udržet kurz okolo 27 korun za euro, napomůže českým exportérům, kterým se bude více dařit na klíčových zahraničních trzích. Silnější vývoz bude díky navyšování kapacit firem a potřebě pracovních sil mírně stimulovat také domácí poptávku a Česká republika by tak měla v období let 2015 až 2017 dosáhnout růstu ve výši zhruba tři procenta ročně," uvedl vedoucí partner podnikového poradenství a řízení rizik společnosti EY Jan Fanta.

Společnost EY počítá letos s průměrnou mírou inflace 1,7 procenta, a to bez ohledu na nedávno oznámené snížení regulovaných cen. "Dojde tak k poklesu reálných úrokových sazeb, což by mělo motivovat firmy a domácnosti k vyšším investicím a výdajům," uvedl Fanta. Zároveň dodal, že ČNB pravděpodobně nepřistoupí k omezování intervencí dříve než začátkem roku 2015. To je přitom v souladu s prognózou centrální banky.

Česká národní banka v únorové prognóze letos čeká růst hrubého domácího produktu o 2,2 procenta a příští rok o 2,8 procenta. Ministerstvo financí letos čeká růst ekonomiky o 1,4 procenta. Pro rok 2015 ministerstvo financí počítá s růstem ekonomiky o dvě procenta.

sos rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK