Automobilka Tesla plánuje stavbu velkého závodu na výrobu baterií

27.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Palo Alto (USA) 27. února (ČTK) - Americký výrobce elektrických aut Tesla Motors plánuje postavit ve Spojených státech velký závod na výrobu baterií, který zaměstná zhruba 6500 lidí. Stavba má začít ještě letos a dokončena má být do roku 2017. Celkové náklady na stavbu se mají pohybovat od čtyř do pěti miliard dolarů (80 až 100 miliard Kč), z toho Tesla sama hodlá do závodu investovat dvě miliardy dolarů. Zbytek chce získat od partnerů.

Jména partnerů automobilka zatím neuvedla, očekává se ale, že jedním z nich by mohla být japonská společnost Panasonic. Ta loni na podzim podepsala s Teslou čtyřletou dohodu o dodávkách baterií.

Tesla zatím nevybrala ani místo, kde bude továrna stát. Podle agentury AP ale firma nyní zvažuje několik lokalit ve státech Nevada, Arizona, Nové Mexiko a Texas.

Závod, který automobilka označuje za giga továrnu, bude dodávat lithium-iontové baterie montážnímu závodu Tesly v kalifornském Fremontu. Závod by měl být schopen do roku 2020 vyrobit baterie pro asi 500.000 aut. Letos Tesla plánuje vyrobit asi 35.000 vozů.

Tesla nyní prodává pouze jeden vůz, a to sedan s názvem Model S. Jeho cena začíná na 70.000 USD (asi 1,4 milionu Kč). v letošním roce však plánuje výrobu nového modelu, crossoveru Model X. Do roku 2017 chce přijít na trh s levnějším vozem pro masový trh. Nový závod má pomoci snížit náklady na baterie o zhruba 30 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK