Chevron v USA vyhrál soudní spor o obří pokutu v Ekvádoru

04.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. března (ČTK) - Rozhodnutí ekvádorské justice odsoudit americkou společnost Chevron k vysoké pokutě za znečištění ropou bylo zkorumpované a ovlivněné podvodem právníka ekologických aktivistů a údajně poškozených venkovanů. Ve svém dnešním rozhodnutí k tomu dospěl newyorský soudce Lewis Kaplan. Vyhověl tím žalobě Chevronu a zakázal aktivistům, aby pokutu z Ekvádoru vymáhali na území Spojených států.

Soudce podle agentury Reuters nalezl "jasné a přesvědčivé důkazy", že tým právníka Stevena Donzigera uplatil ekvádorského soudce, aby v roce 2011 odsoudil Chevron k pokutě 18 miliard dolarů (358 miliard Kč) ve prospěch venkovanů z oblasti Lago Agrio. Venkované zažalovali Chevron za škody, které v ekvádorských deštných pralesech způsobila v letech 1964-1992 ropná společnost Texaco. Tu Chevron v roce 2001 koupil. Ekvádorský vyšší soud loni pokutu snížil na 8,8 miliardy dolarů (175 miliard Kč).

Chevron svou vinu neuznal a placení se brání prostřednictvím soudů a mezinárodních arbitráží na třech kontinentech. Společnost argumentuje tím, že Texaco zbytky své těžby ropy odstranila. Navíc předložila dokumenty, podle nichž ekologičtí aktivisté kolem Donzigera připravovali korupci ekvádorského soudce.

Dnešní rozhodnutí brání Donzigerovi a jeho klientům vymáhat ekvádorské soudní rozhodnutí na území USA. Donziger a zástupci Lago Agrio nemají nárok profitovat v USA z "do nebe volajícího podvodu," uvedl Kaplan v rozhodnutí o zhruba 500 stránkách. Soudce nepřijal opatření, které by bránilo vymáhat pokutu po Chevronu jinde ve světě, protože firma o to ani nežádala.

Chevron loni podal na Donzigera a skupiny "zelených" aktivistů civilní žalobu pro organizované vyděračství a podvod. Dnešní rozhodnutí je pro firmu velkým vítězstvím a otevírá dveře pro podobné verdikty v dalších zemích, kde by mohli aktivisté obstavit majetek Chevronu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK