Český HDP ve 4. čtvrtletí vzrostl rychleji, než byl původní odhad

06.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. března (ČTK) - Česká ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí rostla rychleji, než byl původní odhad. Hrubý domácí produkt se zvýšil mezičtvrtletně o 1,9 procenta a meziročně o 1,3 procenta. Za celý loňský rok ekonomika klesla o 0,9 procenta, což je také lepší výsledek než původní odhad. Zpřesněné informace dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Podle odhadu ČSÚ ze 14. února v posledním loňském čtvrtletí HDP mezičtvrtletně stoupl o 1,6 procenta a meziročně o 0,8 procenta. Za celý rok statistici uvedli pokles ekonomiky o 1,1 procenta.

Podle dostupných údajů tak český HDP v loňském čtvrtém čtvrtletí rostl proti předchozím třem měsícům nejrychleji ze zemí EU.

Loňský meziroční pokles ekonomiky o 0,9 procenta byl převážně důsledkem poklesu investic do fixního kapitálu, a to i přes dílčí oživení jeho tvorby v posledním čtvrtletí, uvedl ČSÚ. Výdaje domácností na konečnou spotřebu stejně jako přebytek v zahraničním obchodu v ročním úhrnu stagnovaly. Mírně pozitivně ovlivnily vývoj HDP výdaje vládních institucí na konečnou spotřebu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK