Závod zkrachovalé Seby T v Tanvaldu se vydražil za 4,92 mil.Kč

06.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Tanvald (Jablonecko) 6. března (ČTK) - Hlavní závod zkrachovalé textilní společnosti Seba T v Tanvaldu na Jablonecku se dnes podařilo při opakované dražbě v Praze prodat za 4,92 milionu korun. O areál se ucházeli dva investoři, žádný velký boji se ale nekonal. Cena se proti vyvolávací zvedla o jediný příhoz, řekl dnes ČTK Jaroslav Hradil, ředitel společnosti Prokonzulta, která dražbu pro insolvenční správkyni organizuje. Kdo areál získal, nechtěl sdělit, vítěz má teď 60 dnů na zaplacení kupní ceny.

Hlavní areál Seby T o rozloze 17.500 metrů čtverečních leží přímo v Tanvaldu u hlavní silnice. Znalec odhadl jeho hodnotu na deset milionů korun. Věřitelé za něj nejprve chtěli 6,9 milionu, po neúspěšné první dražbě cenu o dva miliony snížili. Výroba v areálu byla ukončena už v roce 2007, část objektu je pronajata. Hlavním nájemcem je BusLine, který tam má kancelář i parkování pro autobusy, díky tomu je areál pod nepřetržitým dohledem.

Textilní společnost Seba T zastavila výrobu v srpnu 2012. Poslední provozy přestaly vyrábět, když většina zaměstnanců podala výpověď kvůli zpožďování mezd a odešla. Tradiční výrobce lůžkovin a profesního ošacení měl delší dobu ekonomické problémy. V září 2012 soud zahájil insolvenční řízení. Majitelé původně žádali řešení úpadku reorganizací, loni v dubnu ale soud prohlásil na majetek firmy konkurz. Věřitelům dluží textilka téměř 160 milionů korun.

Hlavní závod není jediným z majetku zkrachovalé textilky, který je na prodej. Společnost Naxos nabízí ve výběrovém řízení bývalou textilku Seby T v Plavech. I tam se cena kvůli nezájmu investorů snížila z původních 3,2 milionu na 2,9 milionu korun. V nabídce jsou také dva výrobní provozy ve Smržovce za 3,9 a pět milionů korun. Naxos nabízí ve výběrovém řízení také bývalou ubytovnu Seby T na tanvaldském sídlišti Výšina a připravuje dvě dražby. "Bývalá podniková prodejna Seby T v Tanvaldu se bude dražit 12. března s vyvolávací cenou 2,52 milionu korun. A 26. března půjde do dražby administrativní budova v Tanvaldu, za kterou chtějí věřitelé nejméně 6,328 milionu korun," řekl ČTK Michal Skuhra z Naxosu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK