Irská ekonomika zažila v posledním čtvrtletí nečekaný propad

13.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 13. března (ČTK) - Irská ekonomika zažila v posledním loňském čtvrtletí nečekaný mezičtvrtletní propad o 2,3 procenta, a smazala tím takřka stejný růst z předešlých třech měsíců. Za celý loňský rok hrubý domácí produkt ostrova kvůli tomu oslabil o 0,3 procenta po nepatrném růstu v předešlém roce. Plyne to z dnešních údajů irského statistického úřadu.

Ekonomové podle ankety agentury Reuters čekali na konci roku vzestup hospodářství o 0,4 procenta a celoroční zvýšení HDP o 0,3 procenta. Dnešní údaje tak ukazují, že irská ekonomika je po dluhové krizi stále ještě silně rozkolísaná.

V letošním roce však analytici odhadují růst na 2,1 procenta a podobné tempo čeká i vláda. Irsko se v prosinci stalo první zemí eurozóny, která úspěšně dokončila mezinárodní záchranný program. Země byla nucena požádat o pomoc před třemi lety proto, že záchrana bankovního sektoru neúnosně zatížila veřejné finance ostrova.

V posledním čtvrtletí zeslábly spotřebitelské výdaje a z HDP výrazně ubral silný růst dovozu. Osobní výdaje klesly o 0,6 procenta. Vývoz se zvýšil o 2,1 procenta, dovoz však vyskočil o 5,8 procenta. Export loni zasáhla slabá evropská ekonomika a zejména fakt, že vypršela řada patentů na produkty farmaceutických společností, které v zemi sídlí.

Nedávné údaje ukázaly, že míra nezaměstnanosti klesla pod dvanáctiprocentní průměr eurozóny, ceny domů rostou a nálada spotřebitelů je na nejvyšší úrovni za sedm let. "Domácí ekonomika nadále expanduje, pomalu, ale jistě, což vidíme v údajích z trhu práce," řekl hlavní ekonom makléřské společnosti Davy Stockbrokers Conall Mac Coille.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK