ECB je podle svého šéfa připravena na boj proti deflaci

13.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 13. března (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) je v případě potřeby připravena k dalším krokům na ochranu ekonomiky eurozóny před deflací, tedy poklesem cen. Uvedl to dnes šéf banky Mario Draghi. Nebezpečí deflace je nyní podle šéfa ECB "celkem omezené", čím déle se však bude inflace držet na nízké úrovni, tím bude toto riziko větší.

"Proto ECB chystá dodatečná nekonvenční měnová opatření na obranu před takovouto možností a je připravena učinit v případě potřeby další rázné kroky," uvedl Draghi. Zopakoval rovněž, že ECB bude po delší období držet svou základní úrokovou sazbu na nynějším rekordním minimu, nebo ji dokonce ještě sníží.

Minulý týden ECB navzdory nízké inflaci nechala základní úrok beze změny na 0,25 procenta. Jen zvolna se zotavující ekonomiku eurozóny nepodpořila ani žádným jiným opatřením. Euro poté výrazně posílilo a dnes se vůči dolaru vyšplhalo na nejvyšší úroveň za dva a půl roku. Posilování jednotné evropské měny ECB znepokojuje, protože tlačí dolů ceny.

Draghi dnes upozornil, že kurz eura je pro ECB čím dál významnější při posuzování cenové stability. Meziroční míra inflace v eurozóně zůstala v únoru na lednové hodnotě 0,8 procenta. Cílem ECB je přitom držet inflaci těsně pod dvěma procenty.

Představitelé Mezinárodního měnového fondu (MMF) minulý týden vyzvali ECB ke snížení úroků a k takzvanému kvantitativnímu uvolňování měnové politiky. Banka by podle nich měla pumpovat peníze do ekonomiky pomocí dalšího kola programu levných úvěrů (LTRO), nebo zahájením nákupů státních a soukromých dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK