Oblíbená jizerskohorská rozhledna Bramberk půjde do dražby

17.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lučany nad Nisou (Jablonecko) 17. března (ČTK) - Oblíbená rozhledna Bramberk v Jizerských horách půjde do dražby. Na konec dubna ji připravuje realitní společnost Naxos. Vyvolávací cena rozhledny je stanovena na 800.000 korun, zároveň se budou dražit i tři penziony v jejím okolí. ČTK o tom dnes informoval Michal Skuhra z Naxosu, který má přípravu dražby na starosti. O oblíbený turistický cíl mají zájem nedaleké Lučany nad Nisou, které mají rozhlednu od roku 2010 v pronájmu.

Rozhledna Bramberk patří k symbolům Lučan nad Nisou, její stavbu kdysi iniciovala a zaplatila tamní sekce Německého horského spolku. Kamenná rozhledna byla postavená ve výšce 787 metrů nad mořem na místě původní dřevěné rozhledny z roku 1889. Stavbu, která je součástí prstence rozhleden Jizerských hor, projektoval jablonecký architekt Robert Hemmrich, který je autorem také rozhleden v Proseči nebo Horní Černé Studnici. Rozhledna na Bramberku byla slavnostně otevřena roku 1912. "Snažili jsme se v minulosti najít dokumentaci, že rozhledna městu patřila, abychom ji mohli získat do vlastnictví, to se ale nepodařilo," řekl dnes ČTK lučanský starosta Jiří Řešátko.

Rozhledna stejně jako tři penziony patřily soukromé firmě, která zkrachovala. Konkurz navíc zkomplikovaly tahanice o majetek při rozvodu jeho majitelů. Několik let byla proto rozhledna uzavřená, turisté na ni mohou znovu od roku 2010, kdy si ji pronajaly Lučany nad Nisou. Obec nechala opravit schodiště, které bylo v havarijním stavu, opravou prošel ochoz a částečně byla vyměněna i okna. I proto mají Lučany o rozhlednu a přilehlé pozemky velký zájem. "Je to naše priorita, zastupitelstvo rozhodlo, že do dražby půjdeme, i když to pro nás nejsou malé peníze," poznamenal starosta.

Zkrachovalé firmě nepatřila jen rozhledna, ale také tři penziony v jejím okolím. I ony jsou teď na prodej. V těsném sousedství rozhledny stojí penzion Krásná, u něhož začne vyvolávání na dvou milionech korun. Cena horské chaty Bramberk začíná na 1,5 milionu korun a u nejlevnější Myslivecké chaty v Horním Maxově začne licitace na 600.000 Kč. "O žádný z penzionů zájem nemáme, nechceme jako obec provozovat nějakou restauraci," uvedl lučanský starosta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK