Ruské akcie zpevňují, rubl je nejsilnější od začátku března

25.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 25. března (ČTK) - Ruské akcie dnes výrazně posilují, zatímco ruský rubl se dostal nejvýše od začátku března. Investoři totiž doufají, že poleví napětí mezi Ruskem a západními zeměmi, za kterým stojí nedávný postup Moskvy vůči Ukrajině.

Rubl vůči dolaru zpevnil o procento na 35,70 RUB, vůči euru o 1,3 procenta na 49,30 RUB. Dostal se tak na nejsilnější úroveň od 1. března, kdy Moskva schválila nasazení ruských vojáků na Ukrajině. Index moskevské akciové burzy MICEX stoupl o 1,6 procenta na 1318,1 bodu.

"Vytváří to dojem, že ruským politikům se podařilo situaci na diplomatickém poli stabilizovat," řekl podle agentury Reuters analytik Fedor Bizikov ze společnosti GHP Group. "Rubl se díky absenci negativních zpráv trochu zotavil," dodal.

Západní země kvůli postupu Moskvy vůči Ukrajině uvalily sankce na vybrané ruské představitele a pohrozily i hospodářskými sankcemi vůči Rusku. Představitelé skupiny nejvyspělejších zemí G7 v pondělí varovali před dalšími kroky proti Moskvě, žádné nové sankce však neohlásili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK