Řecko chce nižší úroky a delší splatnost dluhů

26.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 26. března (ČTK) - Řecká vláda usiluje o další zmírňování dluhové zátěže - u věřitelů chce dosáhnout snížení úroků a prodloužení termínů splatnosti. Řekl to dnes řecký ministr financí Jannis Sturnaras, který podle agentury DPA předpokládá, že ministři financí eurozóny se těmito kroky budou zabývat v květnu.

Šéf ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem ale v únoru prohlásil, že o případné nové finanční pomoci pro Řecko se bude moci seriózně jednat nejdříve v srpnu.

Řecko již dostalo od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) slíbené dva balíky pomoci v celkové hodnotě 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Německý deník Der Spiegel začátkem února uvedl, že německý ministr financí Wolfgang Schäuble připravuje třetí balík pomoci. Ten by prý mohl mít hodnotu až 20 miliard eur a měl by mít podobu snížených úroků na poskytnuté úvěry a prodloužení termínu jejich splatnosti.

Řecká vláda výměnou za pomoc masivně škrtala výdaje, snížila důchody a mzdy a zvyšovala daně. To prohloubilo hospodářský útlum a vyvolalo protesty obyvatel. Řecká ekonomika je už šest let v recesi, letos by se ale podle vlády měla vrátit k mírnému růstu.

Sturnaras dnes také uvedl, že Řecko je připraveno vrátit se na dluhopisové trhy. Podle dřívějších informací agentury Reuters by se země mohla na dluhopisové trhy vrátit už v první polovině letošního roku, a to formou emise pětiletých dluhopisů v hodnotě až dvou miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK