USA: Čína u WTO prohrála spor o vývoz vzácných kovů

26.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Ženeva 26. března (ČTK) - Čína prohrála u Světové obchodní organizace (WTO) spor o omezení svého vývozu vzácných kovů, wolframu a molybdenu. Oznámil to dnes úřad amerického obchodního zástupce. Stížnost kvůli omezení vývozu vysoce ceněných komodit podaly na Čínu Spojené státy, Evropská unie a Japonsko před dvěma lety.

Agentura Reuters uvedla, že WTO by měla zveřejnit oficiální rozhodnutí v této věci ještě dnes. Strany se pak proti rozhodnutí mohou do 60 dnů odvolat.

Čína se z 97 procent podílí na celosvětovém vývozu 17 vzácných kovů, které jsou nezbytné pro technicky vyspělé produkty, jako jsou čočky do optických přístrojů, mobilní telefony, baterie elektromobilů, větrné turbiny anebo zbraně. Peking v posledních letech snižoval vývozní kvóty, aby uspokojil narůstající domácí poptávku.

Spojené státy tvrdily, že omezování vývozu je typickým příkladem snahy Pekingu nutit zahraniční firmy, aby přesunuly výrobu do Číny. Peking se však odvolával na ekologickou náročnost těžby těchto kovů.

Zahájení sporu kolem vývozu kovů z Číny bylo prvním případem, kdy proti čínským obchodním praktikám vystoupily koordinovaně tři mocnosti vyspělého světa. Čína vede se všemi třemi jednotlivě několik dalších sporů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK