Počet nezaměstnaných ve Francii stoupl v únoru na nový rekord

26.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 26. března (ČTK) - Počet nezaměstnaných ve Francii se v únoru zvýšil na rekordních 3,347.700. Ve srovnání s předchozím měsícem stoupl počet nezaměstnaných o 0,9 procenta a meziročně o 4,7 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce.

Celkem přišlo o práci v únoru dalších 31.500 lidí. Růst počtu nezaměstnaných byl největší od září, kdy se počet výrazně zvýšil kvůli počítačové závadě. Bez tohoto měsíce to byl nejvyšší nárůst od dubna 2013.

Zpráva je další ranou pro prezidenta Françoise Hollandea. Jeho popularita prudce klesá a je nejnižší od jeho nástupu do funkce. Kvůli slabému oživení druhé největší ekonomiky eurozóny se mu nepodařilo splnit slib, že do konce loňského roku zajistí pokles nezaměstnanosti v zemi, napsala agentura Reuters.

V neděli se ve Francii uskuteční druhé kolo místních voleb. Vládní socialisté utrpěli v prvním kole porážku, naopak výrazné zisky zaznamenala pravicová opozice.

Míra nezaměstnanosti ve Francii se podle údajů statistického úřadu v posledním čtvrtletí loňského roku snížila na 10,2 procenta z 10,3 procenta v předchozím čtvrtletí. Podle ministra práce Michela Sapina nezaměstnanost zaznamenala první pokles od poloviny roku 2011. Evropská komise očekává, že míra nezaměstnanosti ve Francii bude letos i příští rok činit 11 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK