Bank of America se dohodla na urovnání sporu kvůli hypotékám

27.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 27. března (ČTK) - Bank of America zaplatí 9,3 miliardy USD (185,1 miliardy Kč) v rámci urovnání sporu s Federálním úřadem pro financování bydlení (FHFA) o hypoteční cenné papíry. Druhá největší banka v USA tak ukončí jeden ze svých největších právních sporů od vypuknutí finanční krize.

FHFA je regulační úřad, který dohlíží na hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac. FHFA zažalovala v roce 2011 celkem 18 finančních institucí kvůli prodeji jejich hypotečních cenných papírů firmám Fannie a Freddie v hodnotě zhruba 200 miliard USD. Podle ní mnoho bank nepravdivě informovalo o hypotečních úvěrech, které byly za těmito cennými papíry. Po krachu realitní bubliny tak hodnota těchto papírů prudce klesla o miliardy dolarů.

Bank of America uvedla, že zaplatí 6,3 miliardy USD v hotovosti. Za další tři miliardy koupí od Fannie a Freddie cenné papíry. Urovnání by mělo snížit zisk banky v prvním čtvrtletí o 3,7 miliardy USD.

Bank of Americe je již desátou společností, která se s FHFA dohodla na urovnání sporu. Většina sporů byla urovnána poté, co soudy v několika případech rozhodly v neprospěch bank. Doposud FHFA získala od bank deset miliard USD, napsaly agentury AP a Reuters.

Fannie a Freddie neposkytují přímo půjčky, ale kupují hypoteční úvěry od bank a dalších úvěrových institucí. Ty pak jako balíčky přemění na dluhopisy pojištěné proti nesplácení, které nabízejí investorům po celém světě. Díky tomu jsou hypoteční úvěry více dostupné a Fannie a Freddie mají obrovskou úlohu na trhu s bydlením. Vlastní nebo ručí za zhruba polovinu všech amerických hypoték. V roce 2008 však musely být obě společnosti zachráněny z peněz daňových poplatníků, které jejich záchrana stála zhruba 187 miliard USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK