EU se bude chtít ve financování více opírat o trhy namísto bank

27.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 27. března (ČTK) - Evropská unie se bude chtít ve financování budoucích investic do infrastruktury a sektoru malých firem méně opírat o banky a naopak zvýšit roli finančních trhů, moderních finančních technik a penzijních fondů. Vyplývá to podle agentury Reuters z plánů, které dnes zveřejnila Evropská komise. Znamenalo by to zásadní změnu evropského přístupu k finančním trhům po jejich démonizaci v minulých letech finanční a dluhové krize.

EU chce investovat do roku 2020 biliony eur do nových telekomunikačních, dopravních a energetických sítí. Jejím druhým cílem je podpora malých firem, které vytvářejí v ekonomice celé dvě třetiny pracovních míst.

Brzdou financování dlouhodobých projektů se ale stala zpřísněná regulace finančního sektoru, kterou po finanční krizi zaváděl evropský komisař pro finanční služby Michel Barnier. Podle Reuters nyní plánuje EU naopak sérii reforem, která část těchto regulací zmírní. Jejích důsledkem totiž bylo ztížení účasti bank a pojišťoven na financování dlouhodobých projektů.

"Měli jsme ambiciózní program finanční regulace, což pozitivně ovlivnilo finanční stabilitu a důvěru. S oživováním ekonomiky musíme být stejně ambiciózní i v podpoře růstu," uvedl Barnier v prohlášení z Bruselu.

EU plánuje legislativu, která zmírní regulaci investic penzijních fondů, majících k dispozici celkovou sumu zhruba 2,5 bilionu eur. Plán rovněž předpokládá rozvoj nových forem financování. Rehabilitovat se má zejména takzvaná sekuritizace, což je převádění úvěrů na obchodovatelné dluhopisy. Ty budou moci kupovat banky, pojišťovny, ale i další investoři.

Sekuritizace získala špatnou pověst kvůli hromadnému převádění podřadných hypotečních úvěrů v USA do balíků dluhopisů, jejichž propad pak vedl v letech 2007-2009 ke globální finanční krizi. Podle bankéřů je ale tento nástroj nyní jedním z mála, který dokáže zacelit mezeru způsobenou neochotou bank půjčovat.

Plán by znamenal historickou změnu evropského přístupu k financování a k trhům. V Německu a dalších zemích kontinentální Evropy je financování investic závislé ve velké většině na bankách, které mají úzké vazby na politickou sféru.

"Zmírnění těžké závislosti Evropy na bankovním financování je naléhavě nutné," řekl činitel Britské bankovní asociace Simon Hills. "Jinak budeme mít v době, kdy přijde další pokles ekonomiky, úplně stejné problémy s oddlužováním bank a omezováním jejich úvěrů jako teď," dodal. Banky v EU v posledních letech musely hromadně odepisovat špatné úvěry v době, kdy zpřísněná regulace jejich kapitálu je přiměla k výraznému omezení úvěrové aktivity.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK