Odbory navrhly zdanit živnostníky sazbou 1000 Kč na osobu a měsíc

27.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. března (ČTK) - Asociace samostatných odborů (ASO) navrhla při setkání s ministrem financí Andrejem Babišem zdanění osob samostatně výdělečně činných minimální sazbou 1000 Kč na osobu a měsíc. Do státního rozpočtu by tak přišlo minimálně deset miliard korun. ČTK o tom dnes informoval předseda asociace Bohumír Dufek. MF musí podle mluvčího Marka Zemana návrhy asociace analyzovat a propočítat.

Podnikatelé podle Dufka nebudou tlačeni snížením výdajových paušálů, které navrhuje MF, k daňové povinnosti. "Návrhy MF jsou nedostatečné, podnikatelé je budou jednoduše obcházet," řekl ČTK Dufek. Ministr podle něj jeho vysvětlení 'vzal'.

"Návrhy ASO využijeme při přípravě novelizací daňového zákona a zástupce odborů přizveme k dalším konzultacím," řekl ČTK Zeman.

MF hodlá podle Hospodářských novin zavést nový strop na výdajové paušály živnostníků. Mezi půl milionem živnostníků, kteří místo vedení daňového účetnictví uplatňují paušály, jsou nejrozšířenější ty šedesátiprocentní. Využívá je přes 300.000 podnikatelů. Od příštího roku ale po nich zřejmě budou moci sáhnout jen ti, jejichž obrat nepřekročí dva miliony Kč ročně.

"Takto to budeme navrhovat," řekla listu náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. Plány na zpřísnění daňového režimu se týkají kategorii živnostníků, do které spadá většina profesí s výjimkou řemeslníků a zemědělců. Jde například o účetní, automechaniky, finanční poradce nebo lektory. Ti z nich, jimž účty protečou více než dva miliony, budou muset náklady prokazovat účtenkami a fakturami. Do státní kasy by díky tomu mělo přitéct o několik set milionů navíc.

Zpřísnění daní pro živnostníky je součástí vládního tažení za vyššími příjmy státního rozpočtu. Žádné další změny zatím kabinet Bohuslava Sobotky podle Hornochové nechystá.

Dufek Babiše také informoval o možných změnách v lékové politice, které by vedly ke snížení cen léků pro občany a snížení výdajů zdravotních pojišťoven. Upozornil, že je třeba zvýšit platy ve zdravotnictví a zdravotnickému personálu a odmítl přednostní řešení platů Policie ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK