Home Credit: O správném výpočtu RPSN bude muset rozhodnout soud

01.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - O definitivním výkladu zákona, jak správně počítat roční procentní sazbu nákladů (RPSN), bude zřejmě nakonec muset rozhodnout soud. ČTK to dnes řekla mluvčí úvěrové společnosti Home Credit Zuzana Bienvenu. Ministr průmyslu a obchodu v pondělí ustavil pracovní tým, který má řešit údajné pochybení některých úvěrových firem při výpočtu splátek. To se má týkat i společnosti Home Credit.

"Přestože svůj přístup k výpočtu RPSN považujeme za správný a potvrzenou dosavadními judikáty obecných soudů, uznáváme právo justice na změnu právního názoru. Bude-li se verdikt soudu lišit od minulých judikátů a nynější praxe, rozhodně nemáme v úmyslu nárokovat potenciálně vzniklé škody na státu, jak se snaží tvrdit některé deníky," uvedla dále Bienvenu.

Hrozba, že budou muset své klienty odškodnit, visí podle MfD zatím nad splátkovými společnostmi Essox a Home Credit. Podle informací deníku jich ale bude ještě víc. Deník vypočítal celkové odškodnění na šest miliard korun, společnosti ale tento údaj nepotvrdily. Splátkové firmy by pak prý poté, co odškodní své klienty, mohly vymáhat náhradu od státu. Odvolávají se totiž na to, že Česká obchodní inspekce změnila v čase názor a začala jim vytýkat něco, co jim dřív během kontrol procházelo, napsal list.

Úvěrová firma Essox, společný podnik Komerční banky a mateřské francouzské Société Générale, dostala pokutu právě kvůli špatnému výpočtu RPSN, která udává celkové náklady na úvěr. RPSN Essox podle MfD uváděl o polovinu nižší, než podle inspekce měla být. Firma se k případu odmítla vyjádřit, protože ještě neskončilo správní řízení.

Vedle pokut podle MfD hrozí Essoxu a dalším firmám, že budou muset vrátit uhrazené poplatky a další si nebudou moci účtovat. Klienti ale musí splátkovou firmu o vrácení peněz požádat sami, a pokud jim společnost nevyhoví, mají se obrátit na soud či finančního arbitra.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK