Dluh Německa se loni poprvé od roku 1991 snížil

01.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 1. dubna (ČTK) - Dluh Německa v loňském roce poprvé od roku 1991 klesl a zadlužení se poprvé od roku 2009 snížilo pod 80 procent hrubého domácího produktu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila německá centrální banka. K poklesu dluhu přispěl prodej takzvaných toxických cenným papírů ve špatných bankách.

Veřejný dluh loni klesl o 14 miliard eur na 2,147 bilionu eur (59 bilionů Kč). V poměru k výkonu ekonomiky se snížil na 78,4 procenta z 81 procent v roce 2012.

Podle maastrichtských kritérií, stanovených Evropskou unií v roce 1992 pro členy eurozóny, nesmí veřejný dluh zemí platících eurem překročit 60 procent HDP. Tato pravidla však většina zemí již roky porušuje. Dokonce i taková ekonomická velmoc jako Německo porušuje toto kritérium zadlužení již od počátku tisíciletí.

Ekonom Institutu pro světovou ekonomiku (IfW) v Kielu Jens Boysen-Hogrefe podle agentury Reuters očekává, že zadlužení Německa klesne pod 60 procent v roce 2020, pokud nepřijde žádná velká recese a nezmění se politika.

Podle Bundesbank, jak zní název německé centrální banky, způsobilo pokles zadlužení hlavně snížení dluhu státních špatných bank o 52 miliard eur. Toxický dluh bank Hypo Real Estate a WestLB byl převeden na špatné banky FMS Wertmanagement a Erste Abwicklungsgesellschaft, část těchto investic se však podařilo prodat, protože mezi investory vzrostl opět zájem o rizikovější investice.

Zadlužení by rovněž bylo nižší, kdyby Německo nemuselo převést do záchranných fondů eurozóny 20 miliard eur.

Německo za posledních 20 let nahromadilo obrovský dluh. V roce 1993 dluh Německa podle údajů Bundesbanky činil pouze 779 miliard eur, o deset let později stoupl na 1,38 bilionu eur a v roce 2008, tedy na začátku finanční krize, již činil 1,65 bilionu eur. S vypuknutým finanční krize zadlužení dále prudce rostlo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK