Vláda schválila navýšení národních dotací na rozvoj venkova

02.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. dubna (ČTK) - Vláda dnes schválila navýšení národního spolufinancování Programu rozvoje venkova. Namísto původně navrhovaných 15 procent vzroste částka, kterou se na projektech financovaných převážně z unijních peněz podílí stát, na 25 procent. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

"Jsem velice rád, že vláda tento návrh přijala, Chápu to jako velké gesto v době, kdy ministr financí hledá úspory," uvedl Jurečka. Návrh na programu dnešního jednání vlády nefiguroval.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se kvůli možnému střetu zájmů hlasování zdržel. Babiš je majitelem Agrofertu, který je největší skupinou tuzemského zemědělství a potravinářství, a firmy patřící od tohoto uskupení čerpají dotace z programu.

Jurečka již dříve uvedl, že jedná s ministerstvem financí o možnosti navýšení částky ze státního rozpočtu na spolufinancování Programu rozvoje venkova (PRV) o 1,2 miliardy korun ročně. Zemědělství a venkov by si tím do roku 2020 oproti původnímu plánu polepšilo zhruba o 8,5 miliardy korun.

mjr rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK