Zeman v Srbsku chválil české investice

02.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bělehrad 2. dubna (zvláštní zpravodaj ČTK) - Prezident Miloš Zeman dnes chválil investice českých firem v Srbsku. Společnosti ze středu Evropy podle něj v této balkánské zemi plánují výstavbu tepelné elektrárny nebo modernizaci železničního koridoru. Prezident odpoledne navštívil srbskou pobočku českého výrobce zemědělských pneumatik Mitas, která sídlí ve městě Ruma.

"To, co reálně může snížit nezaměstnanost, jsou investice. Protože jedině investice vytvářejí nová pracovní místa. Takže samozřejmě potřebujeme více Mitasů, více dalších úspěšných podniků," řekl Zeman. Snahy firem o rozšiřování provozů a nabírání nových zaměstnanců jsou podle něj mnohem účinnější, než státní pokusy o podporu zaměstnanosti.

České firmy OHL ŽS, Inekon, AŽD Praha a EŽ Praha jsou v Srbsku blízko podpisu smlouvy o modernizaci jednoho z železničních úseků za více než tři miliardy korun. "Uvažuje se o výstavbě tepelné elektrárny spolu s otevřením dolu, který by bezprostředně této elektrárně dodával uhlí," zmínil Zeman další z plánovaných českých investic.

Při prohlídce továrny Mitasu v Rumě Zeman ocenil, že firma zaměstnává okolo 500 lidí. V Srbsku je podle oficiálních statistik bez práce každý čtvrtý. Mitas v Srbsku plánuje postavit nový sklad hotových výrobků a v budoucnu možná i rozšířit výrobní halu.

Český prezident je v Srbsku od úterý. První den státní návštěvy zasvětil vrcholným politickým jednáním. Sešel se například se svým protějškem Tomislavem Nikoličem nebo předsedou vlády Ivicou Dačićem. Dnes dopoledne zahájil česko-srbské podnikatelské fórum. Opět zopakoval, že by Češi měli v Srbsku více investovat, a pomoci tak v boji s vysokou mírou nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK