Maloobchodní tržby v eurozóně v únoru nečekaně opět stouply

03.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 3. dubna (ČTK) - Tržby obchodníků v zemích platících eurem v únoru vzrostly o 0,4 procenta, a překonaly tak očekávání analytiků. Vyplývá to z odhadů, které dnes zveřejnil statistický úřad Evropské unie Eurostat. Data naznačují, že pomalý růst spotřebitelských cen může spotřebitele podněcovat ke zvyšování výdajů. V celé Evropské unii se maloobchodní tržby v únoru zvýšily o 0,5 procenta.

Obrat obchodníků se v únoru zvyšoval druhý měsíc v řadě. Ekonomové v anketě agentury Reuters přitom předpokládali, že tržby v únoru klesnou, a to o 0,6 procenta.

K nečekaně lepšímu únorovému výsledku přispěl vyšší prodej nepotravinářského zboží a potravin. Opora přišla z největší ekonomiky bloku Německa, kde se tržby zvýšily o 1,3 procenta. Obrat byl vyšší i ve Francii, tedy ve druhé největší ekonomice eurozóny. Tržby však v měsíčním srovnání klesly obchodníkům v mnoha zemích s vysokou nezaměstnaností, jako je Španělsko a Portugalsko.

Vysoká nezaměstnanost a nevýrazné zotavování z hospodářské recese mohou společně přispět k tomu, že případní zákazníci raději zůstávají doma. Činitelé v eurozóně tak již nějakou dobu sledují, jestli nebezpečí poklesu cenové hladiny nezpůsobuje, že domácnosti odkládají nákupy a čekají, až ceny ještě více klesnou.

Maloobchodní obrat se zvýšil i v meziročním srovnání, kdy tržby v eurozóně vzrostly také o 0,8 procenta. V celé EU pak jejich růst činil 1,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK