Gazprom: Ukrajina musí splatit dluh a měla by doplnit zásobníky

03.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 3. dubna (ČTK) - Ukrajinský dluh za odběr ruského plynu přesahuje 2,2 miliardy dolarů (43,9 miliardy Kč) a Kyjev jej musí neodkladně splatit. Podle agentury Reuters to dnes oznámil ruský monopolní vývozce plynu Gazprom, který tak upřesnil původní odhad dlužné částky. Společnost v úterý ohlásila výrazné zvýšení ceny plynu pro Ukrajinu a uvedla, že Kyjev tomuto státem ovládanému podniku celkem dluží 1,7 miliardy dolarů (34 miliard Kč).

Gazprom dnes také uvedl, že je vážně znepokojen poklesem zásob plynu na Ukrajině, které jsou nutné pro stabilní dodávky do evropských zemí. Kyjev musí podle Gazpromu objem plynu v zásobnících zvýšit, aby zajistil jeho stálý tranzit do Evropy. Společnost to zveřejnila poté, co se její ředitel Alexej Miller sešel s novým šéfem ukrajinského státního energetického podniku Naftogaz.

Evropa dovozem ruského plynu pokrývá téměř třetinu své poptávky po této strategické surovině. Zhruba polovina dodávek ruského plynu do Evropy prochází přes Ukrajinu. Nynější napětí mezi Ukrajinou a Ruskem vyvolalo na Západě znepokojení ohledně budoucího přísunu ruského plynu. Střety mezi Kyjevem a Moskvou už způsobily vážné narušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu do Evropy v letech 2006 a 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK