Řecko plánuje tento měsíc první emisi dluhopisů od krize

03.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 3. dubna (ČTK) - Řecko se chce vrátit na mezinárodní trh dluhopisů už tento měsíc emisí pětiletých dluhopisů za dvě miliardy eur (zhruba 55 miliard Kč). Agentuře Reuters to dnes sdělily zdroje z bankovních kruhů. Řecko se nyní vymaňuje z těžké dluhové krize, do níž spadlo jako první země eurozóny.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové hodnotě 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Od té doby nemá země přístup k úvěrům na mezinárodním trhu a v roce 2012 se dohodla se soukromými věřiteli na podstatném snížení svého dluhu.

Výnosy starých řeckých dluhopisů na trhu v posledních měsících prudce klesají a dnes sestoupil výnos třicetileté obligace poprvé za čtyři roky pod hranici šesti procent. Oživení Řecka ze stavu platební neschopnosti tak bylo jedním z nejrychlejších v historii státních bankrotů, uvedl Reuters.

Zdroje uvedly, že vláda jedná se skupinou mezinárodních bank o zorganizování brzké emise prvního řeckého státního dluhopisu od krize. Další zdroje přinesly zprávu, podle níž se chystá vydat první dluhopis od krize jedna z řeckých státem ovládaných společností - energetický distributor PPC. Minulý měsíc vydala emisi obligací Piraeus Bank. první řecká banka za čtyři roky.

Řecko je na tom ale stále mnohem hůře než Irsko nebo Portugalsko, které se nyní rovněž úspěšně vymaňují z dluhové krize. Míra nezaměstnanosti dosahuje 27,5 procenta a veřejný dluh se dostal na dlouhodobě neudržitelnou úroveň 176.2 procenta hrubého domácího produktu.

Řecký ministr financí Jannis Sturnaras tento týden uvedl, že Řecko letos uskuteční "malou" emisi dluhopisů se splatností tří až pěti let. Dodal, že bez pomoci EU a MMF se bude moci obejít až v roce 2016. Mezi věřiteli se nyní jedná o případné další finanční pomoci pro Atény.

Mezinárodní věřitelé minulý měsíc dokončili vleklou revizi řeckého záchranného programu, což otevřelo dveře pro vyplacení další části pomoci. Řecká vláda výměnou za pomoc masivně škrtala výdaje, snížila důchody a mzdy, zvyšovala daně a zaváděla reformy. Řecká ekonomika je už šest let v recesi, letos by se ale podle vlády měla vrátit k mírnému růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK