Obchodování s byty OKD na burze je podle BYTYOKD.CZ drzost

03.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 3. dubna (ČTK) - Sdružení BYTYOKD.CZ, hájící zájmy nájemníků, považuje chystané obchodování s bývalými byty OKD na burze za drzost. Může tím klesnout šance, že byty budou moci odkoupit nájemníci. ČTK to dnes řekl předseda sdružení Roman Macháček.

Prostřednictvím firmy RPG Byty vlastní byty skupina BXR, v níž má zhruba poloviční podíl finančník Zdeněk Bakala. Podle dnešních Hospodářských novin už BXR vlastnická práva i závazky RPG Bytů převedla na svou společnost Domus, která chce vstoupit na amsterodamskou burzu.

Vstupem na burzu přitom může klesnout pravděpodobnost, že se byty někdy stanou majetkem současných nájemníků. "Ministerstvo financí by mělo posoudit otázku souladu s privatizační smlouvou a případně podniknout příslušné právní kroky," napsal dnes k aktuálnímu postupu vlastníka bytů premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Macháček řekl, že sdružení BYTYOKD.CZ považuje jednání majitelů bytů za neuvěřitelnou drzost. "Je to velmi neseriózní jednání zejména vůči lidem, kteří tady v našem kraji dvacet čtyřicet let pracovali na dolech, ty byty si odpracovali, měli na ně překupní právo a chtěli si je koupit. Teď si budou moci koupit akorát tak akcie svých bytů," řekl předseda sdružení.

Podle něj existuje nebezpečí, že nebude možné vymáhat po vlastníkovi závazky vyplývající z privatizační smlouvy. "Co když ta společnost zkrachuje? Jak se to bude vymáhat? Dopad může být obrovský. Vymáhání závazků, třeba toho předkupního práva za cenově zvýhodněných podmínek pro nájemníky, je velmi ohroženo," řekl Macháček.

Jde přibližně o 44.000 bytů. Společnost RPG Byty je získala od své mateřské firmy spoluvlastněné Bakalou RPG Industries. Ta je koupila v roce 2004 od společnosti Karbon Invest spolu s těžební firmou OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě převodu byty nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek, což zatím neudělala.

vpl dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK