MMF: Evropský finanční systém zůstává příliš křehký

09.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. dubna (ČTK) - Evropský finanční systém je navzdory dosaženým pokrokům stále příliš křehký. Vyplývá to podle agentury DPA z dnešní zprávy Mezinárodního měnového fondu (MMF) o globální finanční stabilitě. MMF například upozorňuje, že evropské banky se ještě dostatečně neočistily od špatných úvěrů. Celková finanční stabilita ve vyspělých zemích podle fondu výrazně zesílila, ačkoli zadlužení mnoha států zůstává příliš vysoké.

"Vysoké zadlužení, nízká inflace a finanční nerovnováhy zůstávají aktuálními riziky," uvedl MMF. Upozornil rovněž na problémy související se zpřísňováním měnové politiky ve Spojených státech, kde tamní centrální banka postupně snižuje nákupy dluhopisů. Omezená nabídka dolarů by mohla odhalit přílišnou závislost rozvíjejících se zemí na zahraničním kapitálu, což by mohlo poškodit celou světovou ekonomiku.

MMF tento týden předpověděl, že tempo růstu světové ekonomiky letos zrychlí na 3,6 procenta z loňských tří procent. Nový globální hospodářský výhled fondu je nicméně o něco pesimističtější než lednová prognóza, podle které měl letošní růst dosáhnout 3,7 procenta.

Fond upozornil, že globální hospodářská aktivita nabírá na síle z velké části díky vyspělým ekonomikám, jejichž růst by měl letos zrychlit na 2,2 procenta z loňských 1,3 procenta. Hlavním motorem hospodářského růstu v rámci vyspělých ekonomik jsou nyní podle fondu Spojené státy, zatímco eurozóna se konečně začíná zotavovat z útlumu.

MMF nicméně poukázal na rizika spojená s nízkou inflací ve vyspělých zemích a s odlivem kapitálu z rozvíjejících se ekonomik. Varoval rovněž před negativními hospodářskými dopady ukrajinské krize na Rusko i další státy bývalého Sovětského svazu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK