Vývoz z Číny v březnu klesl již druhý měsíc za sebou

10.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 10. dubna (ČTK) - Vývoz z Číny v březnu nečekaně klesl a snížil se již druhý měsíc za sebou. Prudce klesl i dovoz. Obchodní bilance skončila v přebytku 7,7 miliardy USD (152,5 miliardy Kč) po schodku 23 miliard USD v únoru. Zpráva, kterou dnes zveřejnil čínský celní úřad, posílila obavy analytiků ze zpomalení ekonomického růstu a výroby zpracovatelského sektoru druhé největší ekonomiky světa.

Vývoz v březnu meziročně klesl o 6,6 procenta po propadu o 18,1 procenta v únoru. Dva měsíce za sebou se vývoz snížil poprvé od roku 2009. Dovoz klesl o 11,3 procenta.

Údaje zaostaly za odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Ti očekávali zvýšení vývozu o čtyři procenta a dovozu o 2,4 procenta. Obchodní bilance měla skončit v přebytku 900 milionů USD.

Za celé první čtvrtletí se čínský vývoz snížil o 3,4 procenta a dovoz stoupl o 1,6 procenta. Přebytek zahraničního obchodu prudce klesl o 59,7 procenta na 16,7 miliardy USD.

Ekonomové očekávají, že tempo růstu čínské ekonomiky v prvním čtvrtletí zpomalilo na 7,3 procenta ze 7,7 procenta v posledním kvartálu loňského roku. Od počátku letošního roku se objevilo několik slabších statistických zpráv, které zvýšily obavy, že ekonomika zpomaluje mnohem více, než se čeká. Čínská vláda již varovala, že má méně prostoru pro použití politických nástrojů na podporu ekonomiky než kdy dříve. Minulý týden vláda oznámila, že plánuje urychlit výstavbu železnic a dostupného bydlení a sníží daně malým firmám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK