Babiš: Stát by měl podnikat v realitách, resorty jich mají 5.500

10.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. dubna (ČTK) - Stát by měl podle ministra financí Andreje Babiše podnikat v oblasti realit. Jen na nájmu za kanceláře pro úředníky prý stát zbytečně platí 190 milionů korun, tvrdí ministerstvo financí na základě údajů z Centrálního registru administrativních budov (CRAB).

"Vládní resorty a jejich organizace mají přes 5500 nemovitostí. Stát může s některými podnikat. Může například oslovit investory, část prodat na burze jako státní realitní firma. Stát by mohl a měl podnikat v oblasti realit. Zde vidíme velký prostor," řekl dnes na tiskové konferenci ministr Babiš (ANO) s tím, že by to mohl být zajímavý příjem pro státní rozpočet.

Nejdříve se ale prý musí udělat důkladná analýza, které budovy si má stát ponechat, které prodat a které pronajímat a mít z nich dlouhodobý příjem. "Všechny resorty měly poskytnout údaje o svých nemovitostech do systému CRAB. Ne všechny však vládní nařízení dodržely, proto nyní máme informace pouze o polovině ze všech nemovitostí. To jen potvrzuje mé tvrzení, že stát neumí podnikat se svým majetkem. Náš cíl nyní je přinutit resorty, aby nám urychleně dodaly všechny podklady, abychom mohli analyzovat, co si nechat a co prodat," dodal Babiš. Resorty, které nebudou spolupracovat, chce zveřejnit. Případné sestěhování úředníků se prý týká i ministerstva financí, jehož zaměstnanci podle Babiše "sedí po celé Praze".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK